Anne Sütü

HomeDergi

Anne Sütü

Yukarıdaki fotoğraf : www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/anne-sutunun-mucizevi-10-etkisi

Anne sütü kadınların hamilelik döneminden sonra göğüslerinden süt gelmesiyle bebeklerin besin ihtiyacını karşılayıp, büyüyüp gelişmesine yardımcı olan sıvıdır. Yeni doğmuş bebeklerin gelişim açısından ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenilmesi önemlidir. Bu 6 aydan itibaren anne, bebeğine onun vücuduna uygun mamalar vererek 2 yaşına kadar o şekilde beslemelidir.

Anne sütü sıcağı sıcağına tüketilmesi gereklidir bebeğin sağlığı için. Ama annenin hastalık durumu varsa veya annesinin bebeğinden ayrı bir işli varsa anne sütü muhafaza edilebilir. Anne sütü sağıldıktan sonra normal oda sıcaklığında (19 °C-26 °C) 3 saat muhafaza edilebilir. Buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilir fakat dolapta anne sütü bekletilmesi çok önerilmez çünkü bebeklerin anne göğsünden ağız yoluyla içmesi hem anne hem de bebek açısından sağlıklıdır. Anne eğer bir bebeği emzirmezse hem anneye hem de bebeğe çok zararı vardır. Anne göğsünde süt beklemez kendisi akar ve bebek tüketmediğini salgılayınca yavaş yavaş anne hormonları süt üretmemeye başlar ve bir sonraki hamileliğe kadar süt gelmez. Bu yüzden anne sağlıklı bir süt için kendi yemesine içmesine dikkat etmelidir ki hem sütü bol ve güzel olsun hem de bebeği her istediği zamanda süt gelmesini beklemeden emzirebilsin.

Anne sütü gerçekten önemli bir besin kaynağı olduğu gibi pahalı bir besindir de. İnternette yasal olmayan satışlarda gayet ucuz gibi gözükse de normal bir anne sütünün mililitresi 200 liradan başlayıp 500 liraya kadar da çıkabiliyor. Anne sütünün içinde suda ve yağda eriyen D vitamini, çinko, C vitamini, A vitamini, B6 vitamini, potasyum, kalsiyum, sodyum ve kompleks gibi vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. Bir anne bebeğini yaklaşık 15 dakika boyunca emzirdiğinde memenin içindeki sütün % 80’i boşalmış olur ve anne yeniden süt üretmek için şekerli ve enerji verici gıdalar yer. Tekrardan yeni süt gelmesi yarım saat yediği besine göre 1 saati bulmaktadır. Anne göğsündeki sütün bittiğini göğsüne dokunarak avuçlayarak boş hissettiğinden sütün bitmiş olduğunu anlayabilir. Anne bebeğini emzirirken doğru pozisyonda tutmalı ki bebek sütü tüketirken geniz yoluna kaçmasın ve nefessiz kalmasın. Bilinçsiz anneler bebeğini emzirirken çok kez bebeklerin ölümüne sebep olmuştur. Bunlardan bazıları doğru yatıramama, çok süt verip boğma, emzirirken ilgilenmeyip göğsüyle boğma gibi birçok nedenlerden dolayı bebekler bu şekilde ters teptikleri olmuştur. Bu yüzden bazı anneler bebek sahibi olmadan önce araştırma yapıp bilgi sahibi olmalıdır. Anne sütünün bebeklere çok fazla sayıda faydası olmaktadır. En büyük etken bebeğin güzel bir şekilde büyüyüp gelişmesidir ve ilk 6 ay anne sütü iyi bir şekilde verilirse bebeğin küçük yaşta hastalıktan ölme daha düşük oranda görülür.

Anne sütünün bebeğe olan başka faydalarına da bakalım:

  • Ölüm oranları azalır
  • Bebeğin bağışıklık sistemi zenginleşir
  • Bebeğin alerji reaksiyonları kapanır
  • Lenfoma riski azalır
  • İlerde süt dişlerinin acısız ve sağlıklı şekilde dökülmesini sağlar
  • Enfeksiyonlar azalır
  • Bebeğin hastalık oranları en aza düşer

Emzirmenin sadece bebeğe değil anneye de faydaları vardır bunlar:

  • Annenin meme kanseri olma ihtimali azalır
  • Tansiyon ve diyabet azalır
  • Oksitosun hormonu salgılanması, bu hormon annenin emzirme sürecinden sonra göğsünün eski boyutuna dönmesini sağlar ve adet kanamasını da azaltır
  • Prolaktin hormonu salgılanır bu hormon da annenin sakinleşmesine ve rahatlamasına neden olur.

Kaynaklar

memorial.com.tr/saglik-rehberi/anne-sutu-ve-emzirmenin-faydalari

medicalpark.com.tr/anne-sutunu-arttiran-yiyecekler-nelerdir/hg-2464

guven.com.tr/saglik-rehberi/bir-mucize-anne-sutu

ilkadimlarim.com/10-adimda-anne-sutu-ve-faydalari

Yazar: 9/B Sınıfı – Nisanur Şahin

Yeni Paylaşım
Eski Paylaşım