Nesnelerin internetti yani IoT(Internet of Thing) bir cihazın internet yoluyla başka bir cihaz veya bulut ile veri alışverişi ve iletişimi sağlamasıdır. Nesneler üzerlerinde bulundurdukları sensörler sayesinde cihazlardan gelen verileri toplar. Wİ-Fİ ve Bluetooth gibi teknolojilerle bu verileri nesnelere gönderir. Ve hem endüstri alanında hem de kişisel ihtiyaçları gidermek için çok faydalı bir teknoloji olmuştur.
Nasıl Ortaya Çıktı?
Nesnelerin internetti 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’nde bulunan bir kahve makinesi sayesinde ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 15 akademisyen aynı kahve makinesini kullanıyordu. Ve alt katlarda bulunan akademisyenler o kadar merdiven çıktıktan sonra kahve makinesini boş görmekten nefret ediyordu. Bu sebeple yeni bir teknoloji çıkardılar. Makine her dakikada yaklaşık 3 kere akademisyenlerin bilgisayarına kahvenin ne kadar kaldığına dair veriler gönderiyordu. 1999 yılında Kevin Ashton tarafından Procter & Gambler şirketi için yapılan sunuda da bu konu konuşuldu. Ve yıllar sonra bugün hayatımızda kullanılan bir teknoloji haline geldi.
Nesnelerin Kullanım Alanları ve Avantajları
İyileştirilmiş hizmet yani daha hızlı ve güvenilir hizmet sağlar ve ürün satış/alışların takibi daha kolay olur. Ev işleri daha kolay hale gelir. Dışarıdaysanız bile evdeki nesneleri ve eşyaları telefonunuzdan kontrol edebilirsiniz. Siz evden çıkarken ışıkları evin kapısını otomatik olarak kilitleyebilir. Kaynakların verimli kullanılmasında da çok etkilidir. Bitkilere gereken su miktarını ayarlayabilir ve yağmur varsa internet üzerinden hava durumuna bakarak bitkileri sulamayabilir. Ayrıca bir cihaz için yeteri elektriği sağlayabilir.
Bunların dışında sağlık alanında da çok yararlı. Hasta kontrolü daha kolay olur. Ve hatta giyilebilen akıllı kıyafetlerle bir birey kalp krizi geçirirse telefon veya başka bir cihaz acil destek çağrısı yapabilir. Nakliye takibi, süreli mama kapları, ev ile bağlantısı olabilen arabalar. Daha az insan gücü, izleme ve takip işlemleri ve ticaret içinde kullanılabilir.
Dezavantajları
En büyük problemlerden biri güvenliğin sağlanmasıdır. Kötü niyetli insanların internete bağlı bir eşyanıza sızmaları halinde diğer internete veya birbirine bağlı bütün cihazlara ulaşabileceği anlamına gelmektedir. Diğer bir sorun ise tüketim çılgınlığı. Zaten günümüzde insanlar sürekli tüketen canlılar oldu. Çok az bir kısım üretim yapmakta. Bu teknoloji insanları daha da tembelleştirecek gibi duruyor. En basitti koltuğundan kalkmadan evdeki eşyaları kontrol edebileceksin ve bu obezite oranlarını artırabilir. Tabi bu teknolojinin değil bizim suçumuz olur. Ayrıca insan gücünün azalması basit meslekleri azaltacağı için işsizlik bile artırabilir.
Günümüzde Sıkça Gördüğümüz Örnekleri
TV, klima, akıllı trafik kontrolü, otomatik araç kontrolü, elektronik geçiş ücreti toplama, aydınlatma, ısıtma, akıllı termostat, akıllı kilit, akıllı priz …vb
Kaynaklar
ideasoft.com.tr/nesnelerin-interneti-iot-nedir
oracle.com/tr/internet-of-things/what-is-iot
aws.amazon.com/tr/what-is/iot
Yazar: 9 Fen Sınıfı – Mina Vural